zaterdag 28 juni 2014

Gekarameliseerde venkel met geitenkwark
















4 personen ⎪ 20 minuten bereidingstijd 

Het bittertje van de venkel, een krokant zoet suikerlaagje, romige kwark, limoenzest (officieel met citroen, maar die hadden we niet meer liggen), mmm...  

Wel ga ik de volgende keer de venkelplakken van 1-1,5 cm dik (volgens recept) een stuk dunner snijden met behulp van de mandoline. Ik denk dat het dan nog lekkerder wordt, want nu vond ik ze net nog wat te stevig. Andere optie is natuurlijk langer bakken dan aangegeven in recept. Ook vonden wij de knoflook vrij sterk aanwezig. De volgende keer gooi ik de teentjes nog in de schil erbij in de pan zodat ze een beetje kunnen meebakken, alvorens ze fijn te hakken en/of persen en door de venkel heen te schudden. Tot slot, in het recept gebruiken ze dille, wij hebben enkel het loof van de venkel gebruikt, ook prima. Woon je in Haarlem, bij Mabrouk op de Botermarkt verkopen ze heerlijke geitenkwark. Eet smakelijk!

Ingrediënten

4 kleine venkelknollen
40 gram boter
3 eetlepels olijfolie + olie om te besprenkelen
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 theelepel venkelzaad
1 teen knoflook, fijngehakt
50 gram dille (blaadjes en fijne takjes), grofgehakt
140 gram geitenkwark (of een jonge romige geitenkaas)
geraspte schil van 1 citroen
zeezoutvlokken en zwarte peper

Bereiding

Snijd het venkelgroen van de venkelknollen af en bewaar. Wortelschijf (onderkant) + eventueel lelijke buitenste rokken (zo heet dat dus, weer wat geleerd...) verwijderen. Zorg er wel voor dat alle rokken onderaan nog aan de venkel vastzitten. Snijd de venkelknollen overlangs in plakken van 1-1,5 cm. 
Verhit de helft van de boter samen met de helft van de olie in een pan. Voeg als de boter begint te schuimen een laag venkelplakken toe. Maak de pan niet te vol en keer of schuif de plakken niet voor ze aan een kant zijn gekleurd, wat een minuut of twee duurt. Keer de plakken met een tang om en bak ze weer 1-2 minuten. Haal ze uit de pan en bak de rest van de plakken op dezelfde manier.
Doe als alle venkel gebakken is de suiker, het venkelzaad en royaal zout n peper in de pan. Bak alles 30 seconden, leg de plakken venkel er weer in en karameliseer ze rustig 1-2 minuten (ze moeten van binnen stevig blijven, laat ze dus alleen een fijn boter-suikerlaagje krijgen). Schep de plakken venkel op een schaal en laat ze afkoelen.
Schud de venkel in een schaal om met de knoflook en de dille. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Schik ze op een platte schaal en zet er een lepeltje geitenkwark op. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met citroenrasp. Garneer met het venkelgroen en dien het gerecht op kamertemperatuur op.



Bron: Gekarmeliseerde venkel met geitenkaas uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten