zaterdag 24 mei 2014

Superlekkere groente ratatouille























4 personen ⎪ 30 minuten bereidingstijd   30 minuten koken   30 minuten oven

Wow, groente ratatouille kan dus wel lekker zijn! Ultiem lekker slow cooking recept. Het recept komt uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi. Zelf varieer ik regelmatig met verschillende soorten groente en met de hoeveelheden, afhankelijk van wat er in huis is. Kan ook zonder rijst maar met bijvoorbeeld extra (zoete) aardappels, pompoen of pastinaak. Gaat allemaal prima. Neem de tijd, glaasje wijn erbij... ;-)

Ingrediënten

1,1 dl zonnebloemolie
2 kleine rode uien, in blokjes van 3 cm
4 tenen knoflook, in plakjes
1/2 verse groene chilipeper, in dunne ringetjes
2 kleine rode paprika's, in stukjes van 3 x 3 cm
1/2 kleine flespompoen, geschild en in blokjes van 3 cm
1 kleine pastinaak, geschild en in blokjes van 3 cm
200 gram haricots verts, afgehaald
1 middelgrote courgette, in blokjes van 3 cm
1/2 grote aubergine, geschild, in blokjes van 3 cm
1 kleine aardappel, geschild, in blokjes van 3 cm
2 middelgrote tomaten, ontveld en fijngehakt
1/2 el fijne kristalsuiker
1 el tomatenpuree
2 dl water
fijngesneden koriander, om te garneren (naar keuze)
zout en zwarte peper

Bereiding

Giet tweederde van de olie in een gietijzeren braadpan of braadpan met een dikke bodem en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de uien erin en fruit ze af en toe roerend 5 minuten. Roer de knoflook, chilipeper en paprika door de ui en bak alles weer 5 minuten. Voeg de pompoen en pastinaak toe en bak 5 minuten. Schep alle groenten met een schuimspaan uit de pan in een middelgrote kom, en laat zo veel mogelijk olie in de pan achter. Giet de overgebleven olie erbij en verhit deze. Bak nu de haricots verts, courgette en aubergine 5 minuten en schep ze af en toe om. Doe de inhoud van de kom weer in de pan en voeg ook de aardappelblokjes, tomaten, suiker, tomatenpuree en royaal zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar, giet het water erbij tot de groenten tot de helft in het water staan. 
Zet het deksel op de pan en laat de groenten 30 minuten pruttelen. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Verhit de oven tot 200gr C. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan in een grote braadslee tot een 2-3 cm dikke laag. Giet het kookvocht erover en zet de braadslee nog 30 minuten in de oven. De groenten moeten nu botergaar en het vocht vrijwel ingekookt zijn. Garneer ze eventueel met koriander en geef er gestoomde witte rijst bij.

Bron: Tamara's Ratatouille uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten