4 personen ⎪ 20 minuten bereidingstijd ⎪ 20 minuten oven
Ingrediënten
1 pak filodeeg
400 gram bladspinazie (vers of diepvries)
klontje boter
300 gram feta
100 gram pijnboompitten
5 eieren
50 gram geraspte kaas
rasp van 1 citroen
1 theelepel gedroogde oregano
1 bolletje nootmuskaat
1 eetlepel olijfolie + extra olijfolie voor invetten filodeegvellen
cayennepeper
zout & peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm een koekenpan en laat een klont boter op middenhoog vuur smelten. Doe de helft van de spinazie in de pan en roer, totdat het geslonken is. Voeg dan de andere helft toe en roer door totdat je spinazie gaar is. Breng de spinazie op smaak met versgeraspte nootmuskaat. Jamie gebruikt een hele bol, ik hou het bij een halve. Laat de spinazie een beetje uitlekken en afkoelen en hak de spinazie vervolgens grof. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng de eieren in een kom goed door elkaar en brokkel de feta erbij. Voeg geraspte kaas en oregano toe en breng het geheel op smaak met wat peper, een eetlepel olijfolie en de citroenrasp. Pak een ronde ovenschaal en vet die in met een beetje boter.
Ga vervolgens aan de slag met het filodeeg. In mijn pak zitten 10 vellen. Leg de eerste vier in dakpansgewijs op elkaar zodat je een soort rechthoek krijgt. Smeer de vellen in met olijfolie, strooi er flink wat zout en cayennepeper over en leg de rechthoek voorzichtig in je ovenschaal. De filobladen hangen over de rand en dat moet ook. Herhaal bovenstaande handeling met nog 4 bladen en leg deze rechthoek vervolgens kruislings op de andere in de ovenschaal. Zo is je hele schaal bedekt en hangt aan alle kanten een beetje filodeeg over de rand. Roer de spinazie en de pijnboompitten door het eimengsel en stort het op de taartbodem. Dek vervolgens de bovenkant van het spinaziemengsel af met de twee resterende filobladen (leg ze kruislings op elkaar en vergeet ze niet te bestrijken met een beetje olijfolie) en vouw de overhangende randen van de taartbodem (de andere bladen dus) naar binnen over de taart heen. Schuif de taart in de oven en bak hem 20 minuten. Bon appetit!
Bron: Jamie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten